Bakgrunden till Playmobil

Naturligtvis känner du till vad Playmobil är för något. Det är ju de coolaste leksakerna som finns! Men kännder du till historien och bakgrunden till att detta fantastiska leksaksmärke såg dagen ljus? Om inte så kan du läsa vidare.

Personen som uppfann Playmobil heter Hans Beck och han var en tysk uppfinnare. Han föddes 1929 och gick bort 2009. Bland Playmobil-fans och andra brukar han kallas “Playmobils fader” (svensk översättning). Beck utövade den ädla konsten i möbelsnicker och han var även en entusiast när det kommer till att bygga modell-flygplan. Beck tog fram en hobby-produkt och presenterade för Horst Brandstätter, ägaren till ett företag vid namn Brandstätter. Horst Brandstätter bad Hans Beck att utveckla leksaksfigurer för barn istället för den produt han initialt presenterat.

Hans Beck gjorde som Horst hade sagt och ägnade åren 1971 – 1974 till att utveckla en produkt som sedermera kom att bli Playmobil. Becks målsättning var att ta fram en leksak som inte skulle vara för komplicerad, och samtidigt skulle den kunna stimulera barns fantasi och lekfullhet. Resultatet av Becks arbete blev en leksaksfigur som mäter 7,5 cm för att passa perfekt i en barnhand. Utseendet på figuren var inspirerat av barnteckningar och kännetecknades av stora huvuden och glada munnar och ingen näsa. Beck testade att ge figurerna till barn och direkt så började barnen leka med figurerna genom att skapa små scenarior med dem. Enligt Beck så tröttnade barnen aldrig på att leka med hans små figurer.

Playmobilfigurer från 70-talet

1973 jobbade Hans Beck som utvecklingschef  på företaget geobra Brandstätter var och vid detta laget infann sig oljekrisen som gjorde företagets produktion väldigt dyr. Hans fick därför i uppdrag att ta fram produkter som inte krävde så mycket oljebaserade komponenter och en möjlighet för Hans Beck att lansera de små Playmobil-figurerna uppdagades nu. 1974 lanserades de första seten av indianer, knektar och byggnadsarbetare från Playmobil. Man ställde ut figurerna på International Toy Fair i Numberg och ett holländskt företag valde att köpa ett års produktion av Playmobil. Efter ett år stod Palymobil-försäljningen för en sjättedel av hela geobra Brandstätters försäljning och 1975 började Playmobil säljas över hela världen. Framgången var ett faktum för Hans Beck och hans leksakskoncept, Playmobil.

25. February 2014 by admin
Categories: Playmobil | Comments Off on Bakgrunden till Playmobil